De historie van de bungalow begint bij mijn opa en oma, dat waren Gerrit Hendricus Coenraad van Dam & To van Dam - Schwartz. Gerrit had een opleiding meubel maken gehad en was daarna de bouw in gegaan. En toen hij genoeg geleerd had hoe het in de bouw toeging heeft hij de stap genomen om op eigen benen te staan en is zelfstandig aannemer geworden. Maar na heel wat jaren werd het wat slapper in de bouw en is hij gaan werken bij de Koninklijke Nederlandse Hoogoven Staalfabrieken (Hoogovens). In die tijd hadden ze een eigen "reisburo" waar werknemers tegen korting hun vakantie konden boeken. In het assortiment van bestemmingen zat ook een bungalowpark in Holten. Daar kwamen ze tijdens een wandeling in gesprek met een kippenboer die hun vertelde dat er nog een kavel in de Borkeld te koop was. Het was de laatste en dat was zichtbaar ook want iedereen had daar zijn (bouw) afval op gestort. Toch maar de grote stap gewaagd en de kavel gekocht en stukje bij beetje verspreid over jaren een bungalow gebouwd.

Zoals de bungalow er nu uit ziet is het in eerste instantie niet gebouwd. Het berghok wat nu naast het huisje is zat eerst tussen beide slaapkamers is. Toen er weer wat geld te besteden was is gekozen dit te verplaatsen om zodoende de slaapkamer en het berghok te vergroten.

In de begin jaren werd het huis warm gehouden met een olie gestookte kachel, later ging dit met gas flessen die regelmatig vervangen moesten worden en nog weer later is er bij alle bungalows een gasleiding aangelegd.
Na het overlijden van mijn opa kwam de bungalow in het bezit van mijn ouders Tom van Dam & Anna Gesina van Dam - Heimens. Zij hebben het onderhoud en de nodige verbouwingen in de jaren die volgde gedaan. Dit was o.a. het bestraten rond om het huis,  het plaatsen van een nieuwere keuken, het opnieuw tegelen van de douche, het plaatsen van dubbel glas in de woonkamer en keuken, het maken van een carport en extra schuurtje in de tuin en het plaatsen van een nieuw dak over het bestaande dak heen. De laatste grote verandering was toen besloten is dat alle bungalows aangesloten moesten worden op het riool (voorheen beerput in tuin) en dus alle afvoer leidingen zijn vernieuwd en de aansluiting is gemaakt op de hoofdpijp die onder de weg loopt.

Omdat de kachel kuren begon te krijgen en de geiser in de keuken ook niet meer de nieuwste was is in 2009 het plan opgevat om het hele huis te voorzien van centrale verwarming. De uitvoering van dit idee heeft in 2010 plaats gevonden. Meteen zijn alle waterleidingen in de kruipruimte vervangen en omdat deze toch naar het berghok getrokken moesten worden omdat daar de CV ketel hangt zijn hier meteen een wasmachine en droger neer gezet.

Mei 2010 besloten 5 Amerikaanse eiken weg te halen want de hoeveelheid bladeren die daar elk jaar vanaf vielen, daar was niet tegen op te ruimen.

In mei 2011 in het dubbel glas project afgerond door alle enkel glas ramen die nog in de slaapkamers, douche, hal en berghok waren te vervangen door dubbel glas.
Omdat sommige vloeren vervangen moesten worden is er meteen overal in de hele bungalow in de zomer van 2012 laminaat gelegd. Er is toen meteen besloten de schouw met plavuizen in tact te laten want dit was door Gerrit zelf gemaakt en ondanks dat het niet echt nodig is hier later een houtkachel te plaatsen. De houtkachel is in het voorjaar van 2013 geplaatst.

Ook is in de zomer van 2012 het straatwerk om de bungalow opnieuw gelegd, het was op diverse plekken verzakt door mollen, ook zijn de 2 stronken die waren achter gebleven na het omzagen van diverse bomen verwijderd omdat ze in de weg zaten.
Inmiddels was de extra schuur in de tuin ook aan onderhoud toe, het hout van het dak was rot en de schuur was eigenlijk te klein geworden. Nadat de houtkachel geplaatst was is de schuur vervangen door een grotere en is er meteen verlichting in de schuur aangelegd.
Het terras aan de achterzijde was eigenlijk ook te klein om lekker te zitten dus met een aantal nieuwe Marktplaats tegels dit in 2013 ook vergroot om lekker ruim te kunnen zitten.

Met de bomen op het erf bleef het ook niet mee zitten, in 2017 bleken 2 bomen in de achtertuin schade te hebben door sneeuw. Dit had als gevolg dat deze onveilig waren en ook gekapt moesten worden. En in 2018 weer 2 bomen in de achtertuin met schade, nu door de januari stormen. 1 van de 2 was zo goed als om en bleef alleen nog in zijn buurman hangen, gelukkig anders waren ze beide op de tuinschuur gevallen, dus die moesten ook gekapt worden.
Van de nood een deugd gemaakt, door het wegvallen van de 2 bomen was er op die plek een wel erg lege ruimte ontstaan. Dus die ruimte maar opgevuld met een speelhuisje inclusief schommels, kleedt de boel toch weeg een beetje aan. Ook maar even van het mooie weer gebruik gemaakt en het grootste gedeelte van de buiten boel maar in de (nieuwe) verf gezet.
Bungalow Hofwijk
Vakantie bungalow Hofwijk Vianenweg 85 Holten provincie Overijssel 
contact
© 2017 Gert-Jan van Dam